13. oktober 2011

Fylkeskommunen vil ha "T-Bybane" til Åsane


Kultur- og ressursutvalet i Hordaland har kommet med en uttalelse hvor de ønsker seg at Bybanelinjen til Åsane blant annet mest mulig skal gå i rett linje og gjerne i tunnel. De nevner også muligheten for å legge linjen parallelt med E39. Bybaneplanene nordover begynner dermed å minne om NSB's forslag om en lokaltogsbane mellom Åsane og Flesland. Denne vil i så fall kunne benytte tunneller og infrastruktur som finnes fra før i tillegg til at hele prosjektet vil bli finansiert over statsbudsjettet og ikke lokalt slik Bybanen blir. NSB understreker selv at lokaltoget ikke trenger være en konkurrent til Bybanen, men et supplement. Toget kan frakte folk raskt på mellom bydelene og Bybanen kan flytte folk innad i bydelene og inn mot sentrum.

Det kan virke som planleggerne er redd for å bli møtt med argumentet om at Bybanen er treg i enda større grad enn de gjorde på linjen sørover der veiene ikke er like gode som nordover. Byggetrinn 1 ble jo som kjent lagt i en bue over Slettebakken og følger ikke korteste vei inn mot sentrum. Siden banen går i en egen trasé her ble reisetiden omtrent helt lik den med buss over Storetveit. Mot nord er altså saken en annen.

Det er på høy tid å ta NSB's forslag på alvor. I Bybanerusen hvor både kommunepolitikere, fylkespolitikere og Bybaneplanleggerne synes å være blir både trolleybuss og konvensjonelle jernbanelinjer tydeligvis sett på som forstyrrende elementer og forsøkt tiet i hel. Når vi i dag kan lese at kapasiteten på bussterminalen i Åsane er sprengt etter ruteomleggingen 3. oktober og køene inn mot sentrum er like lange som før er det på tide å tenke en større helhet. Ingen kommer til å gidde å ta Bybanen fra Åsane til sentrum i 20 minutter og bytte til en annen bybanelinje som bruker 40 minutter til Sandsli der. Skal det bøtes på den fatalt dårlige byplanleggingen det var å bygge masse boliger i Åsane og legge drøssevis av arbeidsplasser på andre siden av sentrum med den følge at sentrum bokstavelig talt kveles må mange mennesker forflyttes raskt og effektivt. Da er en jernbanelinje fra Åsane via sentrum, Fyllingsdalen og Sandsli/Kokstad til Flesland det eneste fornuftige svaret, samme hvor flott Bybanen er. Jeg håper bystyret både blir konfrontert med dette og tar det inn over seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar